Hold styr på din vægt med fedtprocent

Vil du gerne følge med i din krops tilstand, er din vægt, fedtprocent og kondition interessante parametre at følge. Især vægten er vigtig i en tid, hvor flere og flere bliver overvægtige. Er du overvægtig har du øget risiko for en lang række livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk diabetes og meget mere. Derfor er det en rigtig god ide at holde øje med din vægt.

Motionsudstyr til hjemmetræning finder du her!

Du kan så vælge blot at anskaffe dig en helt almindelig badevægt. Så kan du følge med i din vægt, og reagere hvis du tager for meget på. Du kan også blive lidt mere avanceret, og investere i en særlig kropsanalysevægt, som kan fortælle dig rigtig meget om din krop og din tilstand. De data du oftest kan få ud af en kropsanalysevægt er:

 • Din vægt
 • Din kropsfedtprocent
 • Din kropsvæskeprocent
 • Din metaboliske alder

Flere af de lidt dyrere vægte har mulighed for at du kan gemme data – Så kan du se hvad du vejede for en uge eller en måned siden. Kropsfedtprocenten er et tal for, hvor stor en del af din vægt der er rent fedt, mens kropsvæskeprocenten er indholdet af vand i din krop.

Den metaboliske alder er et tal for, hvor gammel din krop egentlig er. Selvom du er 30, kan du godt være i så elendig form, at din metaboliske alder er eksempelvis 40, 50 eller 60 år – Og så bør du gøre noget ved det. Det kan du gøre ved motion, og ved at ændre dine kostvaner.

Hvordan virker en kropsanalysevægt?

Princippet i en badevægt der kan måle fedtprocent er, at der sendes en ganske svag strøm gennem din krop. Da væske, muskler og fedt leder strøm forskelligt, kan man ud fra avancerede formler måle hvor meget af strømmen der “går tabt” undervejs. De fleste vægte med fedtprocent i den lavere prisklasse måler ved at sende en strøm op gennem det ene ben, og ned i det andet. Så får du praktisk talt kun et tal for fedtprocenten i benene. Mere avancerede vægte har også håndtag, som du kan tage op, og så måler vægten gennem dine arme også. Et eksempel på en sådan vægt er Tanita BC545N, som kan fås til ca. 2000 kr.

De fleste vægte er beregnet til “normale” mennesker. Er du toptrænet atlet vil du ofte ikke få korrekte data fra en almindelig fedtprocentvægt. Der findes dog vægte som har indbyggede atletfunktioner – Hvorved du kan få et mere realistisk billede af din fedtprocent. Det vigtige i mine øjne er dog ikke, om fedtprocenten er nøjagtig, men at den måler ens hver gang, så du kan følge udviklingen i din fedtprocent.

Du kan købe vægte med måling af kropsfedtprocent mange steder. Motionsudstyr til hjemmetræning finder du her!

Har du mere specielle behov er det ofte en god ide at kontakte sælgeren først, så du kan få den rette vejledning inden du køber en kropsanalysevægt.

 

Havkajak kursus – lær at sejle havkajak

En motionsform der er i kraftig fremmarch er sejlads med havkajak. De fleste ro- og kajakklubber melder om udsolgte kurser, og stor medlemsfremgang.

Der er da også noget ganske særligt ved sejlads i kajak. Tættere på naturen kommer man næsten ikke. Samtidig er kajakroning jo særdeles god motion, som træner både muskler og konditionen.

Hvordan kommer man i gang med havkajak?

Vil du gerne prøve at sejle havkajak? Så er det første du skal gøre at kontakte din lokale kajakklub eller roklub. Søg evt. på Google. De vil kunne fortælle dig om muligheden for at få en prøvetime eller måske deltage i et havkajak kursus.

Hvis du bare vil snuse til sejlads i havkajak er det bedste at se, om ikke du kan få en prøvetime – Mange af kajakklubberne tilbyder at du kan prøve kræfter med en stabil kajak, og se om det våde element overhovedet er noget for dig.

Hvis du gerne vil ordentligt i gang, kan det anbefales at du booker dig ind på et begynderkursus i sejlads med havkajak. De udbydes både af klubberne og en lang række private udbydere. Da der tit er venteliste hos klubberne kan det ofte betale sig at undersøge hvad der ellers er i nabolaget. Der er heldigvis en del udbydere af havkajak kursus.

For at du kan få lov at sejle på egen hånd, kræver de fleste klubber et såkaldt EPP2 havkajak kursus. Et EPP2 kursus lærer dig de mest basale kundskaber, så du kan begå dig sikkert på vandet. EPP2 kurser udbydes ofte som weekendkurser over 2 dage – eller som aftenkurser over 4 hverdagsaftener.

Udbydere af havkajak kursus

Den nemmeste måde at finde havkajakkurser er ved at søge på Google. Søg på “kajakkurser” efterfulgt af din by, eller andre byer i nærheden. Du kan også kontakte den lokale kajakklub – Hvis de ikke selv har plads på et kursus kan de højst sandsynligt henvise til nogen der kan hjælpe dig.[toggle title_open=”Luk info” title_closed=”Se udbydere af kurser” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]

Kender du til andre udbydere af havkajak kursus, så skriv meget gerne en kommentar i feltet nederst på siden. Se også Netkajak.dk

[/toggle]

Når du så har fået dig et havkajak kursus, er det næste skridt jo at komme ud at sejle. Det anbefales klart, at du melder dig ind i en kajakklub, hvor du kan lære alle aspekter af sejlads med havkajak – For selvom du har været på kursus er det farligt, hvis du giver dig afsted på egen hånd. Med klubbens instruktører kan du få en sikker introduktion, og blive sikker på sejlads med havkajakken.

Når du melder dig ind i en kajakklub eller roklub kan du også låne eller leje klubbens havkajakker. En ny havkajak koster fra 6.000 kr og opefter. Ved at låne kan du finde ud af, hvilken havkajak der passer dig, og så senere investere i din egen, hvis du får blod på tanden.

Det lærer du på et kursus

Når du deltager på et havkajak kursus, får du de basale færdigheder der skal til, for at du kan færdes sikkert i en havkajak. Du vil blandt andet stifte bekendskab med:[toggle title_open=”Luk info” title_closed=”Se indholdet på et EPP2 havkajakkursus” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]

 • Tilvænning til havkajakken
 • Ind- og udstigning
 • Ro teknik
 • Styreteknik
 • Søsikkerhed
 • Selvredning
 • Kammeratredning

[/toggle]

De fleste kurser stiller alt nødvendigt udstyr til rådighed, så det eneste du skal medbringe er passende tøj.

Er det ikke farligt at sejle havkajak?

Jo, det er bestemt ikke ufarligt. Havet, åer og søer er ikke ligefrem menneskets rette element, så man skal have en vis respekt for sejlads med havkajak. Det er også grunden til, at det absolut ikke kan anbefales at du bare køber en kajak, og drager afsted. Så er der stor risiko for at det går galt.

Ved at deltage på et kursus lærer du at undgå farlige situationer – og at redde dig selv, hvis du ender i én. Selvom det ikke er på det første kursus at du lærer at lave grønlændervendinger.